Οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων COVID-19 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος

α) Εάν ένας καταρτιζόμενος/εκπαιδευόμενος ή μέλος εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου της εκπαιδευτικής δομής, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιεί τον συντονιστή COVID-19 για τις περαιτέρω ενέργειες.

β) Εάν ένας καταρτιζόμενος/εκπαιδευόμενος ή μέλος εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εντός της εκπαιδευτικής δομής ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Ενημερώνει τον συντονιστή διαχείρισης COVID-19, φοράει μάσκα, αποχωρεί από την εκπαιδευτική δομή και παραμένει στο σπίτι του για ανάρρωση ή καλείται το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στον εγγύτερο υγειονομικό σχηματισμό.
  • Ο συντονιστής διαχείρισης COVID-19 ενημερώνει τον ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος.
  • Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από την εκπαιδευτική δομή, ακολουθείται επιμελής καθαρισμός, εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες του χώρου όπου κινήθηκε το κρούσμα με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Ιατρική αξιολόγηση (από εφημερεύον Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή από ιδιώτη θεράποντα ιατρό) αν θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το κρούσμα παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σύμφωνα με τον ακόλουθο σύνδεσμο (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/), ενώ η οργανική μονάδα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.
  • Ο συντονιστής διαχείρισης COVID-19 της εκπαιδευτικής δομής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς.

 Αν το μοριακό τεστ για SARS-CoV-2 είναι θετικό:

Ο ασθενής ενημερώνει άμεσα τον συντονιστή διαχείρισης COVID-19 της εκπαιδευτικής δομής και ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών που είχε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/covid-19-diaxeirisi-epafon.pdf).

 

Οι επαφές υψηλού κινδύνου του επιβεβαιωμένου κρούσματος θα απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας τους και θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες https://eody.gov.gr/odigies-gia-apomonosi-epafon-sto-spiti/

 

Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας ασυμπτωματικό άτομο, που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή για εξατομικευμένους λόγους εργαστηριακό έλεγχο, τότε:

Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση για 10 ημέρες από την ημέρα διενέργειας του τεστ (εφόσον παραμένει ασυμπτωματικό).

Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.

 

Όσον αφορά στις επαφές χαμηλού κινδύνου αυτές συνεχίζουν την εργασία τους με οδηγίες για αυτοπαρακολούθηση της υγείας τους για 14 ημέρες https://eody.gov.gr/odigies-gia-apomonosi-epafon-sto-spiti/

 

Αν το μοριακό τεστ SARS-CoV-2 είναι αρνητικό:

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εκπαιδευτική δομή μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του.